luni, 26 ianuarie 2015

Sfărsitul imperiului

Acest imperiu formidabil a avut un sfărsit lamentabil. În 1552, conquistadorul Francisco Pizarro, cu un grup doar de 130 de soldați si 40 de călăreți, dar folosindu-se de o viclenie josnică, l-a invitat pe rege, pe Inca Atahualpa( care avea o gardă personală de 50000 de oameni) să vină dezarmat la o întâlnire.L-a făcut imediat prizonier, pretinzându-i pentru răscumpărare un tezaur fabulos.Dar dupa ce a pus mâna pe tezaur, în loc să-l elibereze pe rege, Pizzaro a pus să fie sugrumat.Și astfel s-a încheiat și istoria civilizației incașilor.

Moștenirea Incașilor

       Cele mai importante limbi ale imperiului, Quechua și aymara, au fost folosite de Biserica Catolică pentru convertirea zonei Anzilor. În unele cazuri, aceste limbi au fost folosite și pentru evanghelizarea zonelor care foloseau alte limbi ducând astfel la o răspândire și mai largă. Astăzi Quechua și Aymara rămân cele mai răspândite limbi amerindiene.
        Legenda incașilor a servit de-a lungul timpului ca inspirație pentru mișcările de rezistență din regiune; rebeliunea din 1780 împotriva spaniolilor condusă de Tupac Amaru II, precum și mișcările de guerrilla contemporane precum Mișcarea Revoluționară Túpac Amaru(MRTA) și Sendero Luminoso (Calea Luminoasă) în Peru și Tupamaros în Uruguay.
       În prezent steagul curcubeu este asociat cu Tawantinsuyu și prezentat în Peru ca un simbol al trecutului incaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu