luni, 26 ianuarie 2015

Statul sumerian

             In istoria Sumerului se disting mai multe perioade. 500 de ani oraselle cetatii din partea meridionala a Mesopotamiei - Ur, Uruk, Kiș, Lagaș si Umma - si-au disputat cu rezultate contradictorii intaietatea. La jumatatea mileniului al III-lea, despotul orasului Lagaș a supus autoritatii sale Uruk, Ur și Kiș, pentru ca un secol mai tarziu, un alt oras-cetate, Umma, sa reuseasca sa coaguleze primul stat unitar din istoria Sumerului.

               Acest stat era amenintat de un nou val de invadatori veniti din Arabia, care s-au instalat in centrul Mesopotamiei, intre Sumer si Asiria. Sargon, o capeteniie originara din Kiș, a avut initiativa de a-l indeparta pe despotul orasului si de a cucerii regatul din sud, abia constituit. El a dat semnalul intemeierii primului mare imperiu al antichitatii.Sargon si-a intins ulterior autoritatea in intreaga Mesopotamie si a fondat orasul Akkad, care a dat numele tarii si limbii vorbite de locuitorii sai. In urma mai multor campanii, el a cucerit Elamul, Siria si sudul Asiei Mici.

           Imperiul akkadian a durat putin timp si dupa prabusirea sa sub loviturile altor nomazi , Sumerul a cunoscut o ultima perioada de inflorire , fiind reunificat sub autoritatea orasului Ur, aproape un secol inainte de prabusirea finala.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu